Иван Тотев е роден на 28 октомври 1975 г.  в

...
Иван Тотев е роден на 28 октомври 1975 г.  в
Коментари Харесай

Иван Тотев: Имаме план Б за площада, но го крием от Анка

Иван Тотев е роден на 28 октомври 1975 година  в Пловдив. Завършил е междинното си обучение в Техникум по превоз „ Гоце Делчев ” - Пловдив, а по-късно и 
Технически университет - София с тапия на инженер-магистър „ Компютърни системи и технологии ”. През май 2010 година получава магистърска степен от Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски ” по специалността „ Публична администрация ”. 

В ГЕРБ е от 2006 година и е един от учредителите на партията. От ноември 2008 година до момента е водач на градската организация на ГЕРБ. До есента на 2007 година, когато печели мажоритарни избори за кмет на регион " Източен ", работи в частен бизнес, в това число и като шеф на фамилния хотел " Империал ". На изборите за 41-о Народно заседание през 2009 година е лидер на листата на  ГЕРБ в Пловдив. Избран е за народен представител, само че остава в Народното събрание единствено през юли и август, защото е назначен за шеф на Пловдивска област. 

През октомври 2011 година Иван Тотев печели изборите за кмет на Пловдив, а четири години по-късно - и втори мандат. Семеен е, с едно дете.

- Г-н Тотев, до Европейска столица на културата остава по-малко от една година. Как се приготвя община Пловдив, с цел да не се посрамим пред гостите?

-Този нрав по какъв начин да се представим пред чужденците не ми харесва. Звучи комплексарски. Пловдив е античен и доста хубав град, по тази причина би трябвало да имаме повече самочувствие. Пловдив е неповторим град. Сега най-важното е дали фондацията „ Пловдив 2019 “ работи по начертания проект. Виждаме, че започнаха рецензиите и те изрично са свързани с наближаващите локални избори през 2019 година Радостното е, че фондацията извършва всичко, планувано с линейния график - набиране и асортимент на планове, подготовка на събитията по време на откриването, подписване на контракти. Във всички посоки по апликационната форма имаме към този момент над 80 определени плана, които ще бъдат осъществени.

Културният календар е извънредно богат ,

обезпечен с доста средства и с огромно многообразие от събития, в това число и такива, които не попадат в програмата на Европейска столица. Няма никакви подозрения, че през 2018-а, 2019-а и 2020 година Пловдив ще бъде град, който ще радва пловдивчани и гостите с доста богат културен живот с европейско измерение.  

- Инфраструктурните планове, свързани с Европейската столица на културата, се бавят. С разрушени плочки ли ще посреща гостите площад „ Централен “ през 2019 година?

-По всички планове се работи, само че за жалост някои от тях закъсняват по справедливи аргументи. Още на 6 февруари щяхме да отворим предложения на претендентите за огромната социална поръчка за реконструкцията на площада, само че това не се случи заради  обжалването на компания „ Ремс строй “ на Анка Ангелова. Въпреки това пл. „ Централен “ няма да остане с разрушени плочки. Много значимо е да се знае, че община Пловдив има проект Б.

Какъв е той?

-Няма ви да кажа, с цел да не се появи нова Анка. Нека пловдивчани да не се съмняват, че както за пл. „ Централен “, по този начин и за други обекти, постоянно имаме авариен  план Б с изключение на главния проект А. Важно е да се разбере и друго -

  2019-а не е последната година в живота ни,

че би трябвало да свършим всичко, за което всеки от нас е мечтал, като че ли по-късно ще завъртим ключа и ще затворим града. Целта на Европейска столица на културата е да стимулира локалната общественост и ръководството на града да започват основни планове, които се чакат от 20-30 години. Ние следваме тази цел. Стартираме планове, които още дълго време щяха да отлежават, в това число за пл. „ Централен “, галериите на ул. „ Гладстон “, в Детмаг „ Снежанка “ и на ул. „ Съборна “, за която тази година сме заделили в бюджета 1,2 млн. лв.. Кога постройката на кино „ Космос “ щеше да бъде ремонтирана, в случай че не беше Културна столица? За художествената изложба на ул. „ Гладстон “ чакаме скоро да приключат процедурите по обжалване, за „ Космос “ се приготвя планово задание. Един от значимите планове - Голямата ранно-християнска базилика, ще бъде приключена през 2019 година, а в този момент през март имаме намерение да стартираме и построяването на площадното пространство пред Райфайзенбанк. Едновременно с това разпореждаме процедура за закупуване на мобилна зала за към 500 фенове.

- Ще има ли атракции на остров Адата, както е планувано в програмата на Културната столица?

-Както е известно, земята на Адата е най-вече частна. От фондация „ Пловдив 2019 “ са предложили контракт за наем на част от острова на притежателите за на това пространство да се организират културни събития.  

- Разкопките на Римския конгрес до Пощата са обрасли с плевели. Кога ще бъде експониран археологическият комплекс?

-Този обект е изследван и ще бъде реставриран дружно с реконструкцията на пл. „ Централен “, защото са един план. Културно-историческото завещание и в частност археологията са измежду значимите цели на община Пловдив. Тази година следва да бъде приключено изследването на Филипопол към Одеона и на Римския форум-север. Желанието ни е през 2018 година да сключим контракт за планиране на Римския форум-юг, където преди години са осъществени разкопки. Идеята е на тази повърхност сред Централна поща и хотел " Тримонциум " да се отвори алейно пространство с пейки и осведомителни табели, като се експонират и останките на античния град. Проектът на Небет тепе ще бъде обновен въз основата на разкопките, извършени от археолозите през предходната година. Алеите от източната страна на тепето към този момент са изчистени, дърветата са окастрени. Ще възстановим подпорните стени и осветлението. Имаме контракт за техническо

планиране на Източна врата на Филипопол ,

като редом ще аплайваме за реставрацията на този скъп и относително добре непокътнат археологически монумент, а също по този начин и за още няколко възрожденски къщи. Отворената стратегия е на стойност към 9 млн. лв.. Цялото пространство към Източна врата ще бъде актуализирано. Искаме да разкрием Туристически информативен център в подножието на Стария град, до пл. „ Александър Малинов “, против Портата.

- Казахте, че желаете да съживите Стария град. Има ли към този момент решение по какъв начин да стане смяната?

-Една от концепциите е на всички входове и в центъра на резервата да сложим светещи осведомителни карти с адресите на заведенията. Оказа се, че мнозина пловдивчани не ги знаят.  Обсъждаме със притежателите на заведения за хранене и хостели опцията за промоции, които да накарат повече хора да отидат в Стария град. На Лапидариума ще сложим пейки, в Информационния център ще отворим кафе. Със сигурност в резервата ще има повече културни събития.

- Как ще наподобява Тютюневият град, където виждаме най-вече порутени и неугледни хранилища?

Започваме поправки в зоната към ул. „ Иван Вазов “. Искаме

инфраструктурата в целия регион към Цар Симеоновата градина, кино „ Космос “ и Главната да бъде актуализирана. В Националния институт за монументи на културата към този момент внесохме заданието за проектирането на ул. „ Иван Вазов “ в два разновидността. Единият е с по-широки тротоари, вторият - за рехабилитация на настилката в сегашната регулация с опция за паркиране. Който вид избере НИНКН, ще работим по него.

- Шофьорите питат дали ще се отвори за коли част от улицата пред изгорелите тютюневи хранилища?

-И при двата разновидността предвиждаме този сектор да е отворен за придвижване.  

- С павирана настилка ли ще бъдат тротоарите, в случай че НИНКН утвърди разновидността с разширението им?

-С естествени релефни плочки с каменна секта. Паважът на ул. " Иван Вазов " се резервира, както и на ул. " Отец Паисий ", където сега се прави реорганизация с замяна на подземната инфраструктура. 

- Кои улици ще се ремонтират тази година?

-Предвиждаме през лятото преасфалтиране на бул. „ Цар Борис III Обединител “ от панаирния мост до второто колело. Започваме тръжни процедури за реорганизация на Кукленско шосе и създаване на велоалеи с замяна на тръбопровод от надлез „ Родопи “ до изхода на Пловдив. На бул. „ Менделеев “ ще асфалтираме сектора от „ Цар Симеон “ до бул. „ Освобождение “, където също ще сменяме настилката. За „ Коматево “ в бюджета сме възнамерявали 1 млн. лв. за ремонт на квартални улици. 

Водопровод ще сменяме на бул. „ Никола Вапцаров “

в секторите сред ул. „ Димитър Талев “ и „ Македония “ и от ул. „ Константин Геров “  до Коматевско шосе. Предвиждаме още на бул. „ Марица-юг “ да довършим правата от моста на ВИХВП до ул. „ Копривщица “. Доста работа следва във вътрешнокварталните зони. Тази година влизаме в региона към Военна болница. В строителната стратегия сме присъединили и ул. „ Велико Търново “ от ул. „ Авкс. Велешки “ до бул. „ Руски “. По ул. „ Авксентий Велешки “ ще сменим тротоарите до Сточна гара, а също по този начин ще работим и на ул. „ Цанко Дюстабанов “. Продължаваме поправки в квартала към ул. „ Опълченска “ и „ Бетовен “.

- Има ли късмет за ремонт на северното платно на бул. „ Христо Ботев “ от автогарата до бул. „ Никола Вапцаров “, където непрестанно се отварят дупки?

-Надяваме се Министерство на регионалното развитие да утвърди финансиране на нов тръбопровод, с цел да поемем останалата част от реконструкцията. Един от огромните обекти, на които тази година ще се работи, е Бунарджикът, за чието благоустрояване в бюджета сме обезпечили 1 млн. лв..

- Кога ще бъде приключено напълно Коматевско шосе? Тротоарите към момента не са направени до дъно.

-На булеварда към този момент няма спънки за работа. Надявам се да се засилят темповете и през пролетта да издадем напълно обекта, откакто бъде положен последният слой асфалт и се маркира в алено велоалеята, която колоездачите ще споделят с пешеходците. На бул. „ Шести септември “ също остана малко работа и се надяваме през май да се отвори.  Планираме преасфалтиране от Адата до „ Била “ и оттова останалата част до „ Шахбазян “. Така целият бул. ще е с хубава настилка. Очакваме до края на април да отчуждим последния парцел на бул. „ Северен “. До окончателното му създаване остават единствено 600 метра, които могат да бъдат приключени до края на този строителен парцел. Новият бул. към този момент се вижда - доста необятен е, с две платна с по три ленти, с велоалея и откакто работата завърши, резултатът ще е впечатляващ.

През март пускаме за придвижване бул. „ Васил Априлов “ .

Тази година планираме да асфалтираме и сектора от бул. „ Шести септември “ до моста на Марица до УХТ, след което ще имаме автомагистрала от Централна гара съвсем до изхода на Пловдив.

Кога ще се извърши втората част от плана на бул. „ Васил Априлов “ - разширението от Пещерско шосе до бул. „ Шести септември “?

-Възлагаме данъчни оценки на десетина парцела, които попадат в новата улична регулация. Приключим ли с отчуждаване, започваме да строим. Второто платно е по-лесно за осъществяване, тъй като цялата подземна инфраструктура е подменена  в този момент, по време на реконструкцията. Новото трасе може да се построи за шест месеца. Очакваме добра бюджетна година с над 80 млн. лв. финансова стратегия.

- Ще се строи ли новият мост на Марица, който да улесни транспортната връзка сред бул. „ България “ и „ Копривщица “?

-Абсолютно допустимо е да стартираме този обект, защото сега сме в процедура за отчуждаване на един парцел от двама притежатели. Изпратили сме уведомления и се надяваме до лятото да го придобием. Техническият план е импортиран в Общината за разглеждане, само че не можем да се произнесем по него, тъй като парцелът към момента не е наш. Извадим ли строително позволение, ще стартираме търговете.

- Какво се случва с Водния план за 100 млн. лв.? Подписан ли е контракт, или ще загубим парите?

-Категорично няма да ги загубим. В Агенцията за публични поръчки  към този момент сме подали документите по процедурата за реорганизация на Пречиствателна станция и до 10 дни търгът ще бъде разгласен. Договора ще подпишем, откакто изтече едномесечният период за съобщение за парцеларния проект за газификацията в " Държавен вестник ". През това време работим изпреварващо с ръководещия орган на плана. Подготвяме и другите поръчки за воден цикъл - за замяна на тръбопровод и канализация на бул. „ Дунав “ и на улиците в северната част на града. 

- Как ще решавате безконечния ни проблем с паркирането?

-Започнахме подготовката за създаване на няколко многоетажни паркинга. В  „ Западен “ към този момент имаме абстрактен план за 150 места на ул. „ Орфей " и тази година ще делегираме пълномощия на районния кмет да стартира да работи. Стартирахме процедурите за проектирането на

паркинг на мястото на ТЕЛК на ул. „ 4 януари “.

След пренасяне на ДКЦ - 6 от ул. „ Любен Каравелов “ в МБАЛ „ Св. Мина “ се разисква да бъде оповестена концесия за терена до хотел " Лайпциг ", на който желаеме да построим паркинг на няколко равнища, с цел да обслужва централната градска част.  Кметът на „ Тракия “ има задачата да разпореди планиране на многоетажен паркинг до блок 52. Това са четири плана, които ще се осъществят в идващите три години. 

- От кого поискахте амнистия на Сирни Заговезни?

- От околните ми. От фамилията. Разбира се, и от пловдивчани за неудобствата, които сътворяваме с ремонтите. Но желанието ни е да създадем Пловдив по-добър град за живеене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР